Mallorca

Mallorca er en øy utenfor det spanske fastlandet, som for nordmenn flest er kjent som en populær ferieøy. Mallorca ligger i Middelhavet og har følgelig et varmt og behagelig klima, som gjør den attraktiv for soltørste nordmenn. I motsetning til hva mange kanskje tror, så er Mallorca en av de største øyene i Middelhavet. Det bor nemlig over 800 000 fastboende på øya, som i stor grad har sin økonomi basert på turisme. Men øya har også en innholdsrik historie – med svært mange godt bevarte minner fra middelalderen som i dag fungerer som turistattraksjoner.

Språk og kultur

Mallorca har i mange århundrer vært under kontroll av spanjolene, og følgelig er det spansk som er språket på Mallorca. Kulturen bærer derfor preg av det spanske fastlandet, og de siste årene har det meste blitt modernisert på øya. Spesielt i hovedstaden Palma er det mye moderne som kombineres med de gamle gågatene og de historiske bygningene. Kulturen på Mallorca bærer også preg av en stor party-kultur, da spesielt i sommermånedene når tusenvis av unge skandinaver og briter inntar øya med ett mål for øyet – nemlig å feste så mye som mulig. Det er spesielt feriestedet Magaluf på sørkysten som er ungdommenes fremste reisemål, med kilometervis med barer som ligger vegg i vegg med hverandre.

Men Mallorca har en langt mer innholdsrik kultur enn som så. Rundtom den forholdsvis store øya ligger det mange små fiskerlandsbyer, som er både godt bevarte og der lokalbefolkningen fortsatt lever slik de har gjort de siste tiårene. Øya har også mange godt bevarte minner fra middelalderen, med alt fra den berømte Palma-katedralen i sentrum av hovedstaden, til mindre bygninger og ruiner andre steder på øya. Det kan være lurt å leie en bil for å se alle de ulike attraksjonene. Vi kan anbefale blant annet Leiebilmallorca.no som er et topp nettsted for prissammenligning av leiebiler på Mallorca.

Palma, som altså er hovedbyen på øya, har vokst frem som en moderne by med mange muligheter. Alle de store kles- og motebutikkene finnes nå her, og byen får et stadig mer pulserende uteliv. Fortsatt er det nok andre steder på øya som er å foretrekke for turister, men for den som vil oppleve noe så sjeldent som en spansk storby midt i Middelhavet, så er Palma stedet å være. Utover dette så er de fleste spanjolene som bor på øya gjestmilde og vennlige innstilt ovenfor turister. Reiser man til Mallorca med familie, så vil man trolig ønske å unngå den verste partykulturen, og følgelig vil Alcudia på nordsiden av øya være det beste alternativet.

Historie

Mallorcas historie strekker seg mange årtusener tilbake, og man har klart å finne gravkamre som beviser at det har bodd mennesker på øya så langt tilbake som 6000 år f.Kr – og trolig enda lengre enn som så. I nyere tid så kjenner man til at romerne inntok øya omtrent hundre år f.Kr, og det var allerede da at hovedstaden på øya (Palma) ble etablert. Siden den gang har Mallorca, på samme måte som mange andre øyer i Middelhavet, vært preget av erobringer og krig. Blant annet ble øya inntatt av muslimer på 900-tallet, noe som førte til at en rekke nordafrikanske banditter bosatte seg på øya.

Senere inntok både italienerne og spanjolene kontroll over øya, og det var først på 1700-tallet at nok en krig førte til at Mallorca ble underlagt det spanske monarkiet. Siden den gang har Mallorca vært under spansk kontroll, og opplevde en massiv tilstrømming av turister allerede på 1950-tallet. Og for en vekst det har vært for Mallorcas turisme – i 1960 var det omtrent en halv million mennesker som tok turen til Mallorca for å feriere. På starten av 2000-tallet viser tilsvarende tall at nesten 20 millioner mennesker besøkte Mallorca som turister.

Klima

Mallorca har et temperert middelhavsklima som gjør det utmerket for turister på leten etter sol og varme. Temperaturene holder seg varme stort sett gjennom hele året, men det er i perioden mai til oktober at man aller helst ønsker å være på Mallorca. I vinterhalvåret kan det nemlig være noe kjølig, selv om det sjeldent blir skikkelig kaldt på Mallorca. Høysesongen for feriering på Mallorca er i den norske sommerferien, og da kan det være trangt om solsengene på stranden. Allikevel er det i denne perioden at man er sikret det beste været – og også de dyreste prisene.

Gjennomsnittstemperaturene på Mallorca ligger mellom 22 og 26 grader fra juni til september, mens det gjerne er så kaldt som 11 til 15 grader i perioden desember til april. Det er disse månedene som har flest nedbørsdager også – og på sommeren er Mallorcas temperaturer langt mer behagelig enn for eksempel i Hellas eller på Gran Canaria.